Wat is oedeem (vochtophoping)

Wat is oedeem (vochtophoping)

Oedeem of vochtophoping is een veel voorkomende resultaat van een ziekte of aandoening. We leggen u graag uit wat oedeem precies is, hoe het onstaat en wat kunt u doen om de vochtophoping te verminderen.

Wat is oedeem (vochtophoping)

Oedeem is een ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel, met als gevolg het opzwellen van een lichaamsdeel zoals bijvoorbeeld de handen of onderbenen. Vaak is de oorzaak dat het vocht via de bloedsomloop niet kan worden afgevoerd. Op het lichaam is dit zichtbaar door met de vinger te drukken op de huid waarna een putje ontstaat. Hierdoor wordt dit ook wel eens ‘pitting oedeem’ genoemd. Het putje wat ontstaat door het drukken op de vochtophoping blijft zichtbaar.

 

Een speciale vorm van oedeem is lymfoedeem, wat soms ook in de armen of benen kan voorkomen. Het verschil is dat het drukken van een kuiltje in de huid hierbij moeilijker gaat. In deze vorm is het afvoeren van lymfevocht moeilijker.

 

Zorghulpmiddelkopen.nl biedt verschillende producten tegen vochtophoping in de handen en onderbenen, bekijk ons aanbod van oedeem producten hier.

 

Betekenis oedeem

Oedeem (uitspraak ‘eudeem’) is een ophoping van vocht in weefsel, specifiek gaat het hier om extracellulair vocht. In de meeste gevallen zit de vochtophoping in de handen of onderbenen.

 

Oorzaken van oedeem

In het geval van oedeem heeft het lichaam een grotere aanvoer dan afvoer van vocht. Het lichaam kan vocht vasthouden om een groot aantal verschillende redenen, van problemen met de hart tot ondervoeding. Oedeem is dus vrijwel altijd een symptoom van een andere ziekte of aandoening. Oorzaak kunnen zijn:

 

  • • Nierziekten
  • • Hartfalen
  • • Leveraandoening
  • • Beschadiging van lymfevaten
  • • Beschadigde bloedvaten
  • • Ondervoeding
  • • Oedeem zwangerschap

 

In het geval van hartfalen heeft de rechterhelft van het hart niet voldoende kracht om het bloed naar de longen te pompen. Hierdoor ontvangt de rechterhelft van het hart via de aders minder zuurstofarme bloed wat als gevolg heeft dat het lichaam vocht minder goed via het stelsel kan afvoeren.

 

Het is ook mogelijk dat de nieren niet in staat zijn om voldoende vocht uit te scheiden en het lichaam houdt te veel water vast.

 

Eiwittekort door een slechte of eenzijdige voeding heeft ook een negatief effect op de waterhuishouding.

 

Symptomen van oedeem

Omdat het lichaam vocht vast houdt is vaak het eerste van mensen merken een toename van gewicht. Het is mogelijk dat het gewicht met meerdere kilo’s toeneemt.

 

Behandeling van oedeem

Welke behandelingen en therapie zijn er allemaal tegen oedeem? Dit is voornamelijk afhankelijk van de onderliggende ziekte. Een arts kan voor het behandelen van oedeem een aantal verschillende behandelingen adviseren.

 

• Elastische kous of steunkous

In het geval van vochtophoping in de armen of benen is er de mogelijkheid om steunkousen, compressiesokken of odeem handschoenen aan te schaffen. Zorghulpmiddelkopen.nl biedt verschillende producten die speciaal zijn geselecteerd voor het verbeteren van vochtafvoer. Deze producten kunt u vinden op deze pagina. Alle producten zijn speciaal ontworpen voor extra comfort.

 

• Zwachtelen

Zwachtelen is het aanbrengen van drukverband zodat voor langere tijd druk op de benen en soms ook armen wordt uitgeoefend.

 

• Bewegen

Het bewegen van het lichaamsdeel die getroffen is door oedeem kan helpen bij het terugbrengen van de opgestapelde bloed naar het hart.

 

• Omhoog houden van lichaamsdeel

Door het lichaamsdeel voor een langere tijd hoog te houden kan het bloed terugstromen naar het hart.

 

• Eetgewoonte aanpassen

In het geval van hongeroedeem heeft het lichaam onvoldoende eiwit. Het is dus belangrijk om voldoende eiwit te eten. Daarnaast kan teveel zout ook voor vochtophoping zorgen.

 

• Massage

Het masseren van de zwelling kan helpen bij het verminderen van vochtophoping. Belangrijk hierbij is dat het masseren van de vocht richting het hart wordt gedaan.

 

• Water drinken

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig maar het is belangrijk om nog steeds voldoende water te drinken, het liefst 1,5 liter per dag. Als het lichaam niet voldoende water binnen krijgt gaat het vanzelf vocht vasthouden. Bij voldoende water drinken kunnen de nieren ook beter zout en andere stoffen scheiden, wat ook weer gevolgen heeft voor een afname van vochtophoping.

 

• Plasmiddelen

Artsen kunnen ook pillen voorschrijven voor het stimuleren van urine aanmaak in de nieren. Het vochtgehalte wordt voor een groot deel geregeld door de nieren door het filteren van water en afvalstoffen uit het bloed. Met het stimuleren van de nieren zal de vochtophoping dus afnemen.

 

• Lymfepress of Lymfekliertransplantatie

In het geval van oedeem ten gevolge van problemen met lymfevaten kan een arts een behandeling met een lymfepress adviseren. Dit apparaat zorgt voor een drukgolf ter ondersteuning van afvoer van oedeem. Een andere behandeling van lymfeoedeem is het verplaatsen een lymfekliertransplantatie voor het beteren van de vochtafvoer.

 

Oedeem in handen

Wij bieden verschillende oedeem handschoenen aan om het vocht in uw handen te verminderen. De handschoenen zijn speciaal ontworpen voor extra comfort. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. Zo hebben we handschoenen die over de pols gaan en oedeem handschoenen zonder vingertoppen zodat u meer bewegingsvrijheid heeft tijdens het dragen van de handschoenen.

De oedeem handschoenen zijn direct leverbaar via onze webshop, bekijk ze hier.

Oedeem in voeten of enkels

Heeft u last van dikke voeten of oedeem in de enkels dan bieden we verschillende producten aan om dit te verminderen. Zo hebben we compressiesokken gemaakt van bamboe viscovezels voor ultieme comfort met extra vulling in de zool. Of bekijk de Ecosox Diabetessokken, ontworpen voor het in tact houden van de bloedcirculatie. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.