Tips bij revalidatie na heupoperatie

 • Geplaatst op
 • Door Roel Conijn
 • 2

Goede revalidatie na een heupoperatie is van groot belang. Hierbij is het het volgen van de aanwijzingen van de orthopedisch chirurg natuurlijk altijd erg belangrijk omdat het herstelproces en de revalidatie per persoon verschillend is. Een arts maar ook een revalidatie specialist of fysiotherapeut zal u in ieder geval duidelijk maken dat het (zwaar) belasten van de heup vermeden moet worden.Lees hier onze tips bij revalidatie na heupoperatie en welke zorghulpmiddelen hierbij van pas komen.

Goede revalidatie na een heupoperatie is van groot belang. Hierbij is het het volgen van de aanwijzingen van de orthopedisch chirurg natuurlijk altijd erg belangrijk omdat het herstelproces en de revalidatie per persoon verschillend is. Een arts maar ook een revalidatie specialist of fysiotherapeut zal u in ieder geval duidelijk maken dat het (zwaar) belasten van de heup vermeden moet worden.

 

Wat men na een heupoperatie wil voorkomen is luxatie. Luxatie is wanneer de nieuwe heupkop uit de kom schiet. Ondanks dat de kans dat dit gebeurd niet erg groot is, is het belangrijk om na een heupoperatie bepaalde richtlijnen in achting te nemen. 

 

Om een heupoperatie mogelijk te maken, wordt het gewrichtskapsel opengemaakt en moeten de spieren die de gewrichtsdelen bij elkaar houden opzij gelegd worden. Na zo’n operatie is het gewrichtskapsel en de spieren erg gevoelig en is er tijd nodig voor herstel. De eerste zes weken na een heupoperatie zijn daarom ook cruciaal. 

 

De dag na de operatie zal er meteen worden begonnen met het revalidatieproces. Revalidatie kan gedeeltelijk in het ziekenhuis plaatsvinden maar ook in een revalidatiecentrum in Nederland of zelfs aan de Costa Blanca in Spanje zoals bij revalidatiecentrum MedifitReha.

 

Adviezen en richtlijnen na een heupoperatie

 

Onderstaand hebben we enkele basisregels en adviezen beschreven die kunnen helpen bij het voorkomen van luxatie. Deze richtlijnen zijn vooral gericht op de eerste 6 weken na de operatie, omdat de kans op luxatie dan het grootst is, maar ook daarna zijn er zaken waarmee men rekening moet blijven houden.

 

Zitten

 
 1. Na de heupoperatie is het van belang om goed te zitten. De stoel moet daarom aan verschillende eisen voldoen. Net als bij het bed moet u bij het zitten in een stoel een hoek van 90 graden met heup en knieën maken. Hiervoor kan het beste een stevige stoel gebruikt worden met een vlakke zitting. Gebruik een stoel met hoge rugleuning en armleuningen aan beide kanten. Voor veel mensen voldoet een tuinstoel vaak aan deze eisen.
 2. Zitten op een bank kan het beste worden vermeden. Banken zijn vaak te laag en de kussens zorgen er vaak voor dat u teveel wegzakt.
 3. Bij het zitten en opstaan is het belangrijk om de rug zo recht mogelijk te houden en de benen licht gespreid te houden.
 4. Maak bij het zowel het zitten als opstaan gebruik van de armleuningen
 5. Houdt de benen tijdens het zitten altijd enigszins uit elkaar.

 

 

Het bed

 
 1. Het is belangrijk dat u een goed bed heeft tijdens de revalidatie. Als u op de rand van het bed zit, moet u met de voeten plat op de grond kunnen zitten. Hierbij moet u met de heupen een hoek van 90 graden of groter kunnen maken. Als het bed te laag is, kan dit worden opgehoogd door bedklossen of een extra matras te gebruiken.
 2. Gaat u naar bed, ga dan eerst op het bed zitten en leg bij voorkeur het niet-geopereerde been eerst in bed en daarna pas het andere.
 3. Zorg ervoor dat u bij het uit bed gaan juist eerst het geopereerde been gebruikt.
 4. Tijdens de eerste zes weken na de operatie is het belangrijk om op de rug te slapen en een kussen tussen de benen te gebruiken
 5. Na zes weken kunt u weer op de geopereerde heup liggen. Daarbij kunt u eventueel een kniekussen tussen de benen gebruiken.

 

Sanitair

 
 1. Ook bij een toiletbezoek is het van belang om de juiste houding van 90 graden aan te houden. Omdat veel toiletten standaard te laag zijn, kan er een toiletverhoger worden gebruikt. Er zijn ook speciale hogere senioren wc’s die wel de juiste hoogte hebben.
 2. Er kunnen wandbeugels aan beide kanten van het toilet worden geplaatst om het opstaan makkelijker te maken. Ook kan hiervoor een toiletzitting met armleuningen worden gebruikt.
 3. U kunt tijdens de revalidatie periode het beste gebruik maken van de douche en niet van een bad. Bij het naar bad gaan, worden de heupen namelijk teveel gebogen.
 4. Bij het douchen is het zeker in de eerste paar weken aan te raden om gebruik te maken van een douchestoel. Daarnaast is ook een antislipmat gemakkelijk om uitglijden te voorkomen.

 

 

Reacties

 1. Vincent Rondwijk Vincent Rondwijk

  Een goede nachtrust en aanpassingen in je huis maken een herstelproces inderdaad beter. Ik heb ook een bed in mijn woonkamer geplaatst toen ik geopereerd moest worden. Daarnaast is het voor de mensen in je omgeving ook makkelijker om hulp te bieden met deze aanpassingen. https://www.van-mook.nl/?hoofd_ref=3&sub_ref=0&subsub_ref=0

 2. Marie de Jonge Marie de Jonge

  Bedankt voor het delen van deze tips om te revalideren van een heupoperatie. Ik heb zelf ook ervaren dat het belangrijk is om je omgeving goed in te richten voor je herstel. Het hebben van een bed op de benedenverdieping was ook een must in mijn geval. https://de-akker.nl/fysiotherapie/specialisaties/orthopedische-revalidatie/

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.